De acute problemen voor Nederlanders van het door noodweer getroffen gebied in Slovenië lijken te zijn opgelost, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zondag worden zoals eerder aangekondigd 85 Nederlanders die in het gebied zijn met bussen geëvacueerd. Met enkele Nederlanders is nog geen contact geweest, maar dat komt waarschijnlijk omdat hun telefoon niet opgeladen is of omdat ze geen verbinding kunnen krijgen.

De meeste getroffen Nederlanders zijn opgevangen in een school in Rečica ob Savinji, een dorp ten noordoosten van de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Het merendeel is inmiddels al naar huis vertrokken.

Ambassadepersoneel dat aanwezig is in het gebied is getuige van de enorme schade die is aangericht door de hevige regenval en de daardoor veroorzaakte overstromingen. Op campings hebben zij caravans op de kop zien liggen. Slovenië is een populair vakantieland voor Nederlanders.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen totaalbeeld van het aantal Nederlanders in Slovenië. Het is namelijk een EU-lidstaat waar zij zonder grenscontroles naartoe kunnen reizen. Lang niet iedereen volgt het advies op om via een app bij de ambassade te melden dat ze in het land zijn.

Vier mensen zijn omgekomen door het noodweer in Slovenië. Onder hen zijn twee Nederlanders uit Gouda. Huizen, wegen en de energie-infrastructuur in het getroffen gebied zijn zwaar beschadigd. Zaterdagavond brak een dam door in het oosten van het land, waarna mensen moesten worden geëvacueerd.

De hulpdiensten in Slovenië hebben ook zondag nog de handen vol aan de gevolgen van het noodweer. Reddingswerkers moesten in de nacht van zaterdag op zondag uitrukken om water weg te pompen, mensen te evacueren, omgevallen bomen te verwijderen en noodvoorraden af te leveren.

Er wordt volgens Sloveense media ook gewaarschuwd voor mogelijke aardverschuivingen. Vanwege dat risico moesten bij Koroška Bela en elders in het grensgebied met Oostenrijk zeker 110 mensen in veiligheid worden gebracht. In de plaats Dolnja Bistrica waren zaterdagavond zo’n 500 inwoners geëvacueerd na een damdoorbraak.

Het bericht Acute problemen Nederlanders in Slovenië lijken te zijn opgelost verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *