Er moeten nog meer innamepunten komen voor kleine en grote plastic flessen met statiegeld, want de doelstelling voor het inzamelen van die flessen werd vorig jaar niet gehaald. Ook moet er meer gecommuniceerd worden over het inleveren van statiegeldflessen. Dat zegt het Afvalfonds Verpakkingen in zijn jaarverslag over 2022.

Volgens het Afvalfonds werd vorig jaar 68 procent van alle plastic flessen en flesjes ingezameld. Jaarlijks worden ongeveer 700 miljoen grote plastic flessen op de Nederlandse markt gebracht en ook 1 miljard kleine flesjes. De wettelijke doelstelling voor die inzameling ligt op 90 procent. Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine flesjes. Er zat al een kwartje statiegeld op grotere flessen.

Directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds zegt dan ook “nog niet echt tevreden” te zijn. “Toch verdient de consument hier een compliment, omdat die in korte tijd een flinke gedragsverandering heeft laten zien. Van alle Nederlanders is 91 procent bekend met de 15 cent statiegeld op kleine plastic flessen. Dat is mooi, maar moet beter. We weten dat gedragsverandering tijd kost. Extra communicatie, het voortdurend herhalen van de boodschap én het uitbreiden van innamepunten moeten het inlevergedrag verder positief beïnvloeden.”

Er zijn nu meer dan 28.000 innamepunten voor statiegeld. Het gaat om ruim 5000 punten bij onder meer supermarkten, grote tankstations en op NS-stations zoals Utrecht CS en Amsterdam CS waar je statiegeld terugkrijgt. Daarnaast zijn er ongeveer 23.000 innamepunten bij bijvoorbeeld sportverenigingen en bioscopen waar het statiegeld dan naar een goed doel gaat.

Sinds 1 april van dit jaar zit er ook 15 cent statiegeld op blikjes. Jaarlijks worden ruim 2,5 miljard blikjes bier, fris en andere dranken op de Nederlandse markt gebracht. Ook hier wordt een grote reclamecampagne voor gevoerd. Inmiddels weet 98 procent van de Nederlanders dat er statiegeld op blik zit, aldus het Afvalfonds. Er zou ook al een duidelijke vermindering van het aantal blikjes in het zwerfafval te zien zijn sinds de invoering van statiegeld.

Het bericht Afvalfonds: nog meer innamepunten voor statiegeldflessen nodig verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *