De partijbesturen van GroenLinks en PvdA dragen Frans Timmermans voor als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Het is nu aan de leden van de partijen om te besluiten of zij deze voordracht ondersteunen. Timmermans – momenteel vicevoorzitter van de Europese Commissie – heeft zich eerder al kandidaat gesteld en laten weten dat hij de ambitie heeft om minister-president te worden.

Een gezamenlijke lijsttrekkerscommissie van PvdA en GroenLinks heeft Timmermans unaniem voorgedragen als kandidaat. Deze voordracht is overgenomen door de besturen van beide partijen. Op 22 augustus wordt bekend of ook de leden van beide partijen hierachter staan. De partijen willen vanwege de snel naderende verkiezingen niet wachten met een stemming tot het gezamenlijke congres op 14 oktober.

De lijsttrekkerscommissie noemt Timmermans “de ideale kandidaat om overtuigend het gezamenlijke groene én sociale gedachtegoed van GroenLinks-PvdA uit te dragen”. Ze wijzen ook naar zijn ervaring in de binnenlandse en buitenlandse politiek. De commissie bestaat uit PvdA’ers Paul Depla (burgemeester Breda) en Nelleke Vedelaar en GroenLinksers Andrée van Es en Bram van Ojik.

Timmermans zegt dat hij het een “groot voorrecht” vindt dat hij is voorgedragen. Hij wil als aanvoerder van de lijst “het vertrouwen herstellen, in elkaar en in de overheid”.

Fractieleider van GroenLinks Jesse Klaver spreekt op X – voorheen bekend als Twitter – wederom zijn steun uit voor de kandidaat. “Timmermans is de best denkbare lijsttrekker voor onze bijzondere samenwerking en de best denkbare premier voor Nederland”, schrijft hij. Veel kopstukken van beide partijen hebben eerder al hun steun uitgesproken, onder wie PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van dezelfde partij.

Het bericht Besturen GroenLinks en PvdA willen Timmermans als lijsttrekker verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *