De demonstranten die maandag bestuursleden van de rechts-nationalistische studentenvereniging GNSV in Nijmegen hebben aangevallen, moeten zich schamen. Hun gedrag is niet toelaatbaar en past niet binnen de democratische rechtsorde waarin voor elke mening van rechts tot links volop plaats moet zijn. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls over de vechtpartij, die maandag uitbrak tijdens de Introductiemarkt van de Radboud Universiteit tussen zich antifascistisch noemende demonstranten en drie leden van de Groot Nederlandse Studentenvereniging.

Het is volgens Bruls niet de eerste keer dat antifascisten in Nijmegen bijeenkomsten van andersdenkenden verstoren. Hij wijst op rellen bij een demonstratie van anti-islambeweging Pegida en op ongeregeldheden bij de orthodox-katholieke stichting Civitas Christiana. “De vrijheid van meningsuiting verstoren valt op geen enkele manier goed te praten. Als je wil opkomen voor minderheden moet je je schamen voor zulke methodes”, vindt de burgemeester. Hij noemt het gedrag van de demonstranten “misselijk”.

Het is niet bekend of GNSV in Nijmegen een locatie heeft om aspirant-leden te ontvangen. “Dat hoeven we ook niet te weten. Dat weten we ook niet van andere studentenclubs en daar heeft de gemeente ook niks mee te maken. Zolang er geen extreme dingen gebeuren of de openbare orde wordt verstoord gunnen we iedereen een plaats. Deze club is heel nieuw. We zullen zien hoe het verder gaat”, aldus Bruls.

Het bericht Bruls: tegendemonstranten GNSV moeten zich schamen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *