Christopher Nolan is in zijn voorbereiding op de film Oppenheimer meerdere keren bij de Nederlandse natuurkundige Robbert Dijkgraaf thuis geweest. Dijkgraaf, inmiddels demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, woonde in het Amerikaanse Princeton jarenlang in het huis waar Robert Oppenheimer, “de vader van de atoombom”, ook woonde.

Oppenheimer en Dijkgraaf hadden veel gemeen, zo bleek maandag aan tafel bij Humberto op RTL 4, waar Dijkgraaf te gast was. Beide natuurkundigen waren directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, werkten daardoor in hetzelfde kantoor en woonden dus ook in hetzelfde huis nabij de universiteit. “Nolan is een historische fanaat, wil dat alles klopt. Hij is twee keer langsgekomen om te voelen wat voor plek het was door door het huis te lopen, te voelen”, zei Dijkgraaf. Meubels uit dat huis zijn ook te zien in de film, vertelde Dijkgraaf. “We zaten op een rijtje in de bioscoop en ik voelde de kinderen in mijn hand knijpen van: dat is de stoel van mama.”

Al voor de film in productie ging, dacht de toen nog directeur van Princeton vaak aan zijn voorganger. “Het is heel gek, want ik heb 10 jaar heel dichtbij deze man geleefd. Ik dacht minstens een keer per dag: hij woonde hier ook, wat is er hier gebeurd? Je kijkt naar oude foto’s en denkt: oh ja, dat is dat hoekje van het huis.” Dat miljoenen mensen ter wereld de film nu hebben gezien, vindt Dijkgraaf gek. “Hij was er altijd, raar dat dat verhaal door de hele wereld wordt beleefd.”

Het bericht Christopher Nolan bij Robbert Dijkgraaf thuis voor Oppenheimer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *