Consumenten waren in augustus een fractie pessimistischer over de economie dan een maand eerder. De stemming onder consumenten is daarmee al ruim vier jaar onafgebroken negatief, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli bleef het consumentenvertrouwen nog ongewijzigd na een lichte verslechtering in juni. Het oordeel over het economische klimaat verslechterde in augustus iets, terwijl de koopbereidheid van consumenten onveranderd bleef.

De graadmeter waarmee het CBS het consumentenvertrouwen meet, kwam deze maand uit op een stand van min 40, tegen min 39 in juli. Het consumentenvertrouwen is daarmee nog altijd uitzonderlijk laag en ligt ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op min 10 staat.

Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36. In september en oktober 2022 werd de laagste stand ooit bereikt op min 59. Het CBS begon in 1986 met de metingen.

Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden was wat negatiever, terwijl het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden even negatief bleef. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was een fractie minder negatief dan in juli, terwijl het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden hetzelfde bleef. De tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten ongunstiger dan in juli.

Het bericht Consumenten iets pessimistischer in augustus verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *