De Druzhba-pijpleiding, waardoor olie van Rusland naar Europa gaat, is dit weekend deels buiten werking gesteld. Daartoe heeft de Poolse beheerder PERN besloten na het ontdekken van een lek in centraal Polen. Het duurt naar verwachting tot dinsdag voor alles weer is gerepareerd.

De Druzhba-oliepijpleiding is een van de grootste ter wereld en kan het equivalent van 2 miljoen olievaten per dag vervoeren. Maar door de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne wordt dat maximum bij lange na niet gehaald. Volgens Duitse media zou er tegenwoordig Kazachse olie door de pijp gaan.

Het lek zorgt volgens PERN niet voor gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Ook is er geen brand ontstaan. Maar PERN zei niet wat de impact op de levering aan Duitsland was. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Economische Zaken in Berlijn laat weten dat de overheid daar in contact staat met verschillende Oost-Duitse raffinaderijen. Daar zou niet voor leveringsproblemen worden gevreesd.

Het is niet bekend hoe het lek is ontstaan. Sinds er vorig jaar ontploffingen waren bij de gaspijplijnen Nord Stream 1 en 2 wordt er extra scherp op de Europese energie-infrastructuur gelet. Moskou heeft Oekraïne en het Westen de schuld gegeven van de ontploffingen, die juist plaatsvonden toen de Europese Unie haar afhankelijkheid van Russische energie aan het terugbrengen was. Maar Oekraïne en westerse leiders hebben elke verantwoordelijkheid voor de aanslagen ontkend en spraken van sabotage. De onderzoeken daarnaar lopen nog.

Het bericht Grote oliepijp tussen Rusland en Europa deels buiten werking verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *