Investeerder Exor heeft zich voor 2,6 miljard euro ingekocht bij Philips. Met een belang van 15 procent wordt het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, in één klap de grootste aandeelhouder van het zorgtechnologieconcern. Exor zegt zich op deze manier nadrukkelijker te willen mengen in de gezondheidstechnologische sector.

Volgens Exor, ook de grootste aandeelhouder van sportwagenfabrikant Ferrari, zijn er voorlopig geen plannen om het belang verder uit te bouwen. In ruil voor de langetermijninvestering mag Exor één lid leveren aan de raad van commissarissen van Philips.

De investeerder, die in totaal voor 33 miljard euro aan investeringen beheert, zegt de nieuwe focus van Philips op gezondheidstechnologie volledig te ondersteunen. “De nieuwe richting die Philips de afgelopen jaren is ingeslagen, heeft een bedrijf gecreëerd dat twee gebieden – gezondheidszorg en technologie – combineert waar wij heel erg achter staan”, zegt topman John Elkann. Vorig jaar investeerde Exor ook al 1 miljard euro in gezondheidstechnologie.

Feike Sijbesma, voorzitter van de raad van commissarissen van Philips, zegt dat Exor “een bewezen staat van dienst en een duidelijke strategie heeft om te groeien in de gezondheidszorg en technologie”.

Philips heeft zich de afgelopen jaren nadrukkelijker toegelegd op technologie in de gezondheidszorg. Grote divisies, zoals de lichttak, werden verkocht of op eigen benen gezet. Sinds twee jaar wordt het bedrijf uit Eindhoven geplaagd door problemen met zijn apparaten voor slaapapneupatiënten. Philips moest wereldwijd miljoenen apparaten terugroepen omdat geluiddempend schuim kon afbrokkelen. Die problemen hebben het bedrijf al veel geld gekost.

Het bericht Investeerder Fiat-familie Agnelli koopt belang in Philips verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *