Concertorganisator MOJO gaat journalisten die het festival Lowlands bezoeken volgend jaar weer vragen om een ‘vrijwillige bijdrage’ als zij het festival willen verslaan. Dat heeft MOJO dinsdag gemeld. Niet alleen journalisten, maar ook gasten, platenbonzen en andere hoogwaardigheidsbekleders die langskomen, moeten de vrijwillige bijdrage betalen.

Het rekenen van het ‘journalistentientje’ leidde dit jaar tot veel kritiek. Diverse media, waaronder het ANP en de NOS, besloten om die reden geen verslag te doen van het festival. Ook journalistenvakbond NVJ veroordeelde de ‘charity fee’.

MOJO haalde met het initiatief dit jaar ruim 32.000 euro op. De organisator wilde dit geld geven aan drie goede doelen: Amnesty International, Oxfam Novib en de Stichting Vluchteling. De eerste twee organisaties wezen de gift af, omdat het betalen voor toegang volgens deze twee instanties indruist tegen de persvrijheid.

Stichting Vluchteling liet weten de donatie wel te willen ontvangen. Een woordvoerder meldt dinsdag dat het geld nog niet is overgemaakt.

Lowlands kan dinsdag niet zeggen of de ‘charity fee’ weer een tientje zal zijn. “Over de invulling van de fee nemen we in een later stadium besluiten”, aldus een zegsman van organisator MOJO.

Het bericht Lowlands en MOJO vragen pers in 2024 weer om geld verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *