Nederland gaat samen met Denemarken F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leveren. Demissionair premier Mark Rutte maakte dat zondag bekend na overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op vliegbasis Eindhoven.

Het is voor het eerst dat een westers land Oekraïne belooft moderne gevechtsvliegtuigen te geven. Eerder kreeg de regering in Kyiv al wel van voormalige Oostbloklanden gevechtsvliegtuigen van Russische makelij.

Zelensky vraagt al lang om de levering van F-16’s. Rutte kon nog niet zeggen om hoeveel vliegtuigen het gaat of wanneer ze worden geleverd. “Dit is niet iets voor de heel korte termijn”, zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag nog.

De Nederlandse F-16’s worden overtollig omdat ze momenteel vervangen worden door F-35’s. De Koninklijke Luchtmacht heeft nog 42 F-16’s waarvan er 24 operationeel zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Nederland leidt samen met Denemarken een coalitie met elf andere NAVO-bondgenoten die Oekraïners leert vliegen met een F-16. De Verenigde Staten gaven vorige week toestemming om F-16’s aan Oekraïne te gaan leveren.

Het bericht Nederland gaat F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leveren verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *