De Nederlandse delegatie op de Wereldjamboree in Zuid-Korea reageert goed op het besluit van de organisatie om het internationale scoutingevenement aan te passen. Een woordvoerder van Scouting Nederland zegt dat de sfeer gemoedelijk is, ondanks de drastische wijzigingen in het programma. Vanwege naderend noodweer in de buurt van het evenemententerrein in de Saemangeum-polder worden alle deelnemers en vrijwilligers overgeplaatst naar locaties in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

De woordvoerster van de Nederlandse scouts spreekt van een preventieve evacuatie. “Het wekt vertrouwen dat er goed wordt gekeken naar het weer en de gevolgen daarvan voor het terrein en de organisatie”, zegt ze. Volgens de zegsvrouw worden de zo’n 43.000 scouts die in Zuid-Korea zijn vanaf dinsdag met bussen overgebracht naar hotels en andere accommodaties in en rond Seoul. Onder hen zijn ongeveer 2000 Nederlanders: 1250 scouts tussen de 14 en 18 jaar en 750 oudere vrijwilligers die als staf mee zijn.

Veel van de bussen staan al op het terrein van de jamboree vanwege de airconditioning in de voertuigen, zegt de woordvoerster van de Nederlandse delegatie. De afgelopen dagen werd het vierjaarlijkse scoutingevenement geplaagd door hoge temperaturen, waardoor tientallen deelnemers onwel werden.

Hoe de jamboree er de rest van de week gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Volgens de Nederlandse zegsvrouw wordt het een “heel alternatief programma”, maar ook zij kent de details nog niet. “Daar wordt nu druk aan gewerkt. Het is in ieder geval de bedoeling dat het programma zich in en rondom Seoul afspeelt, zodat de deelnemers er vanuit hun hotels en resorts gemakkelijk naartoe kunnen.”

De Wereldjamboree begon op 1 augustus en zou tot zaterdag 12 augustus duren. Volgens de Nederlandse delegatie kan de reis zoals die gepland was gewoon doorgaan. Ook in het alternatieve programma staat een sluitingsceremonie gepland op vrijdag 11 augustus.

Nederlandse jeugddeelnemers aan de Wereldjamboree betalen dit jaar in totaal 4225 euro om mee te doen aan het evenement, inclusief vliegreis. De woordvoerster van de Nederlandse delegatie laat weten dat de Zuid-Koreaanse overheid alle extra kosten op zich neemt van het aangepaste programma en de alternatieve overnachtingsadressen. Premier Han Duck-soo sprak in het weekend al over “een alternatief programma gericht op kennismaking met de Zuid-Koreaanse industrie, cultuur, geschiedenis en natuur”.

Het bericht Nederlandse scouts: vertrouwen in alternatief programma jamboree verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *