Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft bij de Turkse ambassade in Den Haag een koran verscheurd. Dit deed hij tijdens een demonstratie. Justitieminister Dilan Yeşilgöz zei vrijdag er rekening mee te houden dat het vernietigen of verbranden van een koran kan leiden tot een verhoogde terreurdreiging, zoals in Zweden.

Een agent heeft de koran daarna opgeraapt. De weg waaraan de ambassade staat, de Prinsessegracht, was enige tijd afgesloten. Er waren tegendemonstranten die onder meer “schaam je” riepen en probeerden bij Wagensveld te komen. Ook werd er met stenen gegooid. Wagensveld is inmiddels vertrokken.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen liet al weten afstand te nemen van gedrag, dat niet bijdraagt aan “een respectvolle en inclusieve stad”, zoals het “onnodig provoceren en het doelbewust kwetsen van mensen”. Tegelijk meldde hij dat vrije meningsuiting en demonstratie grondwettelijk vastgelegde rechten zijn in Nederland. Yeşilgöz zei dat ze “persoonlijk het vernietigen of verbranden van een boek nogal primitief en sneu vindt” maar “het mag in ons land, die vrijheid heb je”.

Wagensveld heeft eerder ook al een koran verscheurd, wat leidde tot protesten. De Koran is het heilige boek voor moslims. De voorman van de anti-islambeweging Pegida moet nog voor de rechter verschijnen voor groepsbelediging omdat hij bij het verscheuren destijds onder meer zei dat de Koran “een fascistisch boek is”.

Donderdag verhoogde de Zweedse veiligheidsdienst de dreiging voor terreur in het land naar het op één na hoogste niveau. Volgens Zweedse media is de dreiging toegenomen door de koranverbrandingen in het land en de woede die daarover is ontstaan in islamitische landen.

Het bericht Pegida-voorman Wagensveld verscheurt koran bij Turkse ambassade verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *