Philips was maandag veruit de grootste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Het zorgtechnologiebedrijf profiteerde van het nieuws dat Exor, het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat, voor 2,6 miljard euro een belang van 15 procent heeft genomen in Philips. Exor, dat net als Philips onderdeel uitmaakt van de AEX-index, wordt daarmee de grootste aandeelhouder van het Eindhovense bedrijf. Het aandeel Philips won ruim 5 procent.

Exor daalde 0,3 procent. Volgens de investeerder, die ook de grootste aandeelhouder is van sportwagenfabrikant Ferrari en eigenaar van voetbalclub Juventus, zijn er voorlopig geen plannen om het belang verder uit te bouwen. Onder de deal zou Exor zijn belang op termijn wel mogen uitbreiden tot maximaal 20 procent. In ruil voor de langetermijninvestering mag het bedrijf één lid leveren aan de raad van commissarissen van Philips.

Beleggers kijken verder uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon, betaalbedrijf Adyen en bouwer BAM, die later deze week naar buiten komen. Ook komen grote Amerikaanse winkelbedrijven als Walmart, Target en Home Depot deze week met resultaten en worden de Amerikaanse winkelverkopen bekendgemaakt. Daarnaast worden woensdag de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve vrijgeven.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel vrijwel onveranderd op 765,27 punten. Vrijdag zakte de hoofdindex nog 1,6 procent. De MidKap daalde 0,3 procent tot 900,97 punten. De DAX in Frankfurt won 0,1 procent. De beurzen in Parijs en Londen zakten tot 0,3 procent.

Naast Philips stonden levensmiddelenconcern Unilever, chipbedrijf Besi en techinvesteerder Prosus in de kopgroep van de AEX, met kleine plussen tot 0,6 procent. Betaalbedrijf Adyen en olie- en gasconcern Shell waren de grootste dalers, met verliezen van 0,8 en 0,7 procent.

In de MidKap stonden vastgoedbedrijf CTP en maritiem dienstverlener SBM Offshore onderaan, met minnen van 2,2 en 1,4 procent. Laadpalenmaker Alfen was de sterkste stijger met een winst van 1,6 procent.

De euro was 1,0939 dollar waard, tegen 1,0952 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 82,13 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 85,76 dollar per vat.

Het bericht Philips op kop in AEX na deal met investeerder Exor verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *