De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag bij de opening omlaag. De stemming werd daarbij gedrukt door tegenvallende macro-economische cijfers uit China. Zo stegen de winkelverkopen en de industriële productie vorige maand minder sterk dan verwacht. Kort voordat de cijfers werden bekendgemaakt kwam de Chinese centrale bank ook met een verrassende renteverlaging. Beijing hoopt met lagere leenkosten het kwakkelende herstel aan te jagen.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde dat de tragere economische groei in China ook de economie van de Verenigde Staten zal raken. Ze noemde de tegenvallende economische cijfers een “risicofactor” voor de Amerikaanse economie.

Verder verwerkten beleggers de cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen. Die kwamen in juli hoger uit dan verwacht. Dat cijfer geeft mogelijk meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Sterke winkelverkopen zijn ook een teken dat de Amerikaanse economie goed blijft draaien. Dat geeft de Federal Reserve meer ruimte om de rente verder te verhogen om de inflatie aan te pakken.

Ook het Amerikaanse doe-het-zelf-concern Home Depot kwam met resultaten. Het concern boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Het aandeel steeg 1,5 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,4 procent lager op 35.154 punten. De brede S&P 500 verloor ook 0,4 procent tot 4472 punten. De Nasdaq zakte 0,2 procent tot 13.762 punten. De techgraadmeter won een dag eerder nog ruim 1 procent door sterke koerswinsten onder de chipbedrijven.

De bankensector stond in de belangstelling. Kredietbureau Fitch waarschuwde de ratings voor een groot aantal banken, waaronder JPMorgan Chase en Bank of America, waarschijnlijk te gaan verlagen. JPMorgan Chase en Bank of America verloren respectievelijk 1,2 en 1,8 procent.

Nvidia klom 2,7 procent. Analisten van de Zwitserse bank UBS schroefden het koersdoel voor de chipmaker op. Het aandeel ging een dag eerder al flink vooruit dankzij een positief analistenrapport van Morgan Stanley. General Motors (GM) daalde 1,6 procent. Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van beursmiljardair Warren Buffett heeft zijn belang in de Amerikaanse autofabrikant verkleind.

De euro was 1,0939 dollar waard, tegen 1,0920 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 81,50 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 85,48 dollar per vat.

Het bericht Wall Street daalt door zorgen over Chinese economie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *