De website van Maastricht Aachen Airport is maandag moeilijk bereikbaar, mogelijk als gevolg van een ddos-aanval op een externe server. Dat laat een woordvoerder van het Limburgse vliegveld weten. Hij voegt eraan toe dat het dagelijkse werk op het vliegveld gewoon door kan gaan en dat de aanval geen gevolgen heeft voor het vliegverkeer.

Ook de site van OV-NL, de vereniging van openbaarvervoerbedrijven, is uit de lucht. De oorzaak daarvan wordt nog onderzocht, en het is volgens een woordvoerder niet duidelijk of het daar om een ddos-aanval gaat. De aanval heeft geen gevolgen voor het openbaar vervoer in Nederland, benadrukt de woordvoerder. Alle treinen, trams, bussen en metro’s rijden gewoon.

Volgens cyberbeveiliger FalconFeeds.io is de verantwoordelijkheid voor beide aanvallen opgeëist door een pro-Russische hackersgroep, die NoName05716 wordt genoemd. De aanval zou een vergelding zijn voor het Nederlandse besluit om marineschepen aan Oekraïne te geven. De hackersgroep heeft de laatste tijd vaker aanvallen uitgevoerd op bondgenoten van Oekraïne. Zo zou de groep eerder de sites van de Rechtspraak, de Eerste Kamer en de havens van Rotterdam, Amsterdam, Den Helder, Eemshaven/Delfzijl en Vlissingen/Terneuzen hebben aangevallen. Ook die aanvallen hadden geen directe gevolgen voor het werk daar, het waren vooral speldenprikken.

Bij een ddos-aanval wordt een server overspoeld met verkeer, vaak vanaf gekaapte apparaten. De server kan die toestroom daardoor niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor de site onbereikbaar wordt.

Het bericht Website vliegveld Maastricht plat door mogelijke ddos-aanval verscheen eerst op Nieuws.nl.

Door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *